Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за акад. Христо Недялков

Имаме повод да си припомним големия хоров диригент Христо Недялков - създател и дългогодишен ръководител на прочутия Детски радиохор, познат в Европа, Азия и Америка с многобройните си концерти, донесли му световна слава. На 1 септември Маестрото можеше да отбележи 90-годишния си юбилей, но си отиде от този свят на 29 октомври 2013 г.

Неговият творчески път започва през 1960 г., когато основава и започва работа с детски хоров състав при Българското радио - едно начинание, което изисква огромен труд, търпение и организация. Но и дарбата да можеш да се занимаваш с деца, която не всички музиканти притежават. И още нещо - да обичаш децата с цялата си същност. Именно тези качества направиха от събраните талантливи деца от София един прекрасен хор с красива звучност, спятост и с много артистичност при изпълненията. И тези качества бяха оценени от публиката - хорът бързо набра популярност, започнаха и международнитте му изяви, дойдоха награди и признание от цял свят. 

Самият Христо Недялков получи международно признание като неоспорим авторитет в областта на детското хорово пеене. Той написа научни трудове, изнасяше и доклади на конференции по тези въпроси. Получи и много престижни награди - като японския Орден на святото съкровище “Златни лъчи” с розетка, наградата на Папа Бенедикт ХVI, медала на името на Золтан Кодай от Унгария, титлата Доктор хонорис кауза на Токайския университет в Япония, а през 2002 г. Федерацията на европейските хорове му даде титлата Културен посланик на Европа. 

През 2004 г. Христо Недялков беше избран за академик - действителен член на БАН - и получи почетния знак на академията - „Марин Дринов“. През 2012 г. диригентът беше удостоен с нагадата „Сирак Скитник“ на БНР за цялостния си принос към Националното радио. 

Като композитор той създава повече от 400 песни за детски и женски хор, някои от които много популярни и днес, а част от тях са за телевизионни и радиопостановки. Песни на Христо Недялков са публикувани в български, японски и германски учебници.

В Златния фонд на БНР е запазено интервю с Христо Недялков от 1986 г., в което говори за Детския радиохор. Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна