Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти за наводненията: Носим своята отговорност заради безотговорност

"Институциите реагираха, но не са взети превантивни мерки"

Снимка: БГНЕС

"Реката е била коригирана в последните 5 години, като се прави изчисление да поеме т.нар. 100-годишна вълна. Но това изчисление е по методика, която е правена през 1980 година. Боравим с много стари нормативни и методически документи. Въпросът е дали тази корекция е била достатъчна, защото съмненията са, че реката не е била почиствана по административни причини, което е смущаващо. Има пари, има готовност да се направи, но понеже някой трябва да одобри проект, а той трябва да мине през одобрителни процедури, накрая този проект се забавя. 

Това каза пред БНР инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите.

Инж. Иван Иванов

Той подчерта категорично, че когато тръгне вълната, не могат вече да се вземат мерки, те трябва да са превантивни:

"Институциите реагираха, но не са взети превантивните мерки".

По думите му постоянната смяна на експертните ръководства на институции, свързани с управлението на водите, също допринася за лошото състояние на организацията в сектора.

Според доц. Георги Костов, бивш заместник-министър на земеделието и горите, заяви, че не трябва да се бърза с изводите и препоръча да се обърне повече внимание на експертизата на учените, които отдавна предупреждават, че климатичните промени водят до все повече екстремални проявления:

"Не са били почистени добре деретата - има боклуци и растителност, става запушване и образуване на бентове, след което се формира огромна приливна вълна. Видях и отрязани дървета, които запушват допълнително и създават още по-големи проблеми. Необходима е превенция и да повишим личната си отговорност. Не смятам, че е прекомерна сечта и че са извършени кой знае какви нарушения в това отношение".

Всички носим своята отговорност заради нашата безотговорност, подчерта доц. Костов.

Доц. Георги Костов

В предаването "12+3" Георги Стоилов, един от големите земеделски производители от село Трилистник, сподели, че загубите му са за стотици хиляди левове:

"Има около 500 тона наводнен слънчоглед и над 300 тона пшеница. Това е стока, която беше готова за реализация, а вече нищо не става от нея. Разходите ни продължават, защото, за да се изхвърли тази стока, трябва да се товари, да се извозва".

Той каза, че не е имало време да се реагира, защото за около 10 минути количеството вода се е покачило рязко.

Нямаме застраховки, защото са доста скъпи и ако се случи нещо, не изплащат 100%, посочи земеделският производител от село Трилистник.

Според Стоилов не са били взети мерки от местната управа, за да се предотврати това бедствие:

"Имало е начин, но никой не ги е взел. Да се укрепят дигите, да се почисти коритото на реката, което не е почистено".

Интервюто на Снежана Иванова с Георги Стоилов, Иван Иванов и Георги Костов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени