Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водата дойде, всичко отиде... Викът, който отеква след потопа в Богдан

| обновено на 05.09.22 в 19:48

Водата дойде и ни заля… Всеки човек в село Богдан, което бе залято от водната стихия преди дни, започва разказа си с тези думи на ужас.

В очите им са чете отчаяние, но се чете и надежда, че държавата ще помогне, поне да изкарат зимата.




Приземни етажи са под вода. Мазета, пълни със зимнина, плуват в тиня…. Живот, потънал в кал!


Хората от селото разказват, че такова чудо никога не са виждали. Споделят пред пратеника на "Хоризонт" Евелина Стоянова, че с години са градили домовете си, за да бъдат отнесени за часове от водата.


А в селото вече тече разчистването на затлачените от кал и дървесина улици и къщи от прииждането на река Стряма. Все още няма ток, но е организирано снабдяването с храна и вода.

През последните 4 дни над 600 военнослужещи и над 200 доброволци са участвали в разчистването на селата Богдан, Каравелово и Слатина след наводненията там. Работата в трите населени места ще продължи и утре, информира служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, който тази вечер посети село Слатина:

"Днес на терен има около 110 военнослужещи, които са в трите села. С резачки, транспортна техника, багери - помагат на местното население. Разчистването продължава с ускорени темпове. Няма да спре и утре въпреки почивния ден. Искам да изкажа благодарност и на доброволците, които днес бяха над 100 човека, а утре се очакват над 600 човека. Първо трябва да се изчистят коритата на реките и улиците и чак след това може да се пристъпи към почистване на жилищата на хората", заяви в село Слатина служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов

Утре в село Каравелово служебният премиер Гълъб Донев ще провери как работят институциите за преодоляване на последиците от бедствието в региона.

7 къщи са напълно разрушени от дъждовете в село Богдан, но все още предстои да бъдат описани щетите.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов съобщи, че се набират дарения за пострадалите. На сайта на общината е публикувана официалната сметка за парични дарения, като изразходваните средства ще се отчитат всяка седмица. Трите кметства имат нужда от вода, пакетирани храни, одеала, консерви, кухненски уреди и дрехи.

За желаещите да помогнат с пари има открита банкова сметка:

IBAN: BG81FINV91508416025382

BIC FINVBGSF

ПИБ АД-КЛОН КАРЛОВО,УЛ.ГЕНЕРАЛ КАРЦОВ 6.

Снимки и Видео: Евелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна