Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Геопарк Искър - Панега е една от перлите на туризма в община Луковит

Геопарк Искър - Панега
Снимка: Пламен Христов

Община Луковит със своите природни забележителности е една от най-посещаваните туристически дестинации, както от българи, така и от чужденци през последните няколко години. Привлекателни пещери, скални образования и каньони по поречията на три реки – Панега, Искър и Вит. Една от перлите на туризма обаче е първият в страната геопарк Искър - Панега, изграден още през 2005 - 2006 година, но става много популярен от началото на пандемията заради възможността за дълга разходка край реката по сенчестата екопътека или с лодки, водни колела и дори кану.

Входът на геопарк Искър - Панега се намира в непосредствена близост до главния път София-Русе, в покрайнините на Луковит.

За уникалната природна забележителност разказва Владимир Даскалов, който е един от създателите на парка:

"Пещера Проходна е основната точка на карствоия ни район, в село Карлуково. Тук има макет на пещерата. Непосредствено под паркинга на парка се намира местността "Куклите“, скални образования, създадени от природата във формата на кукли. Поради меките варовикови реки в този район реката е образувала невероятни скални образования".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Пламен Христов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна