Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още 4 деца от Спортното училище са в болница, чакат се пробите от храната

| обновено на 15.09.22 в 14:22

Още 4 деца от Спортното училище в Пловдив са постъпили снощи в болница с хранително отравяне, след като с такива симптоми за лечение в инфекциозната клиника на болница "Свети Георги" бяха приети 12 деца, съобщи за Радио Пловдив зам.-началникът на клиниката доц. д-р Иван Балтаджиев. За лечение са приети общо 16 ученици на възраст 11 -16 години. Всички те са в стабилно състояние и се подобряват.

Вчера вечерта са постъпили още 4 деца. Имат нужда от лечение на системи. Консумирали са свинско със зеле, кюфтета по чирпански и пилешка супа. Точната диагноза ще стане ясна след микробиологично изследване, което отнема 2-3 дни. Няма деца в тежко състояние. Изписани няма. 

В Спортното училище в Пловдив учат 665 деца от 5 до 12 клас. Голяма част от тях, най-вече тези, които са общежитие, се хранят в столовата. 194 от тях са се хранили там на 13 септември, а  65 от тях са почувствали неразположение няколко часа след храненето. Със симптоми на хранително отравяне са били и двама преподаватели. 

Здравната иснпекция  и Агенцията по безопасност на храните извършиха пълна проврека на столовата,  общежитието и близките заведения, от където децата са купували храни. 

Чакат се микробиологичните изследвания на децата, пробите за чревно носителство от персонала и резултати от взетите проби от храните, които ще дадат отговор за причината за инцидента.


По публикацията работи: Димитър Владимиров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна