Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Априловската гимназия в Габрово посрещна над 600 ученици

Снимка: Велина Махлебашиева

В Габрово паметникът на създателя на първото новобългарско училище Васил Априлов беше отрупан с цвета. На тържественото откриване на учебната година в Априловската гимназия бе кореспондентът на БНР в Габрово Велина Махлебашиева.

Летоброенето на Априловото училище започва преди 187 години. В двора на гимназията, която е негов наследник, днес училищната камбана събра 649 ученици с техните учители и родители, мнозина от тях също априловци:

- Аз съм завършила Национална Априловска гимназия. След това станах учител по гръцки, а сега съм майка на априловец. Всичко тук го чувствам като свое.

На празника в училището бяха и довчерашните ученици от миналогодишния випуск на гимназията, дошли да приветстват новопостъпилите осмокласници:

- Ще им разкажем какво сме преживели ние за петте години.

Най-малките гимназисти произнесоха хорово Клетвата на априловеца - традиционен момент от ритуалността на училището при встъпването на новия випуск. С нея те се задължават да имат усърдие в науките, да странят от невежеството и от духовната леност:

"Да имам за свята длъжност обичта към Отечеството, да му помагам според силите си. Заклех се!"

В деня на празника освен цветни букети за учителите, имаше и средства в кутията за дарения, предназначени за хората от наводнените села в Карловско.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени