Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мачът: България - Южна Африка трябва да се доиграе от 10.00 часа

България - Южна Африка
Снимка: БГНЕС

Съставът на България е на два гейма разстояние от паметна победа над тима на Южна Африка в турнира за Купа "Дейвис", но дъждовното време над София в съботния ден провали довършването на мача от Световна група II. Мъжкият ни национален отбор имаше аванс от 2:0 победи след откриващите две срещи поединично в петък, а вчера в срещата на двойки Александър Донски и Александър Лазаров поведоха с 6:3, 5:5 срещу Лейтън Кроне и Рейвън Клаасен, когато над централния корт в Националния тенис център в Борисовата градина започнаха да падат първите капки. 

Първоначално двубоят на каре беше прекъснат за около два часа с надеждата времето да се стабилизира. Подновяването на играта беше насрочено за 14:00, после за 16:00, 17:00, 18:00 и 19:00 ч. В една от сухите паузи поддържащият екип на БНТ- свърши блестяща работа и приведе корта в идеално състояние за възобновяване на мача, но точно тогава над столицата отново заваля.

В крайна сметка супервайзърът от международната федерация по тенис (ITF) Ясин Лахдар от Тунис постанови двата отбора да се върнат на корта в неделя от 10:00 ч. След приключването на двойковия мач по програма се предвижда изиграването на още два сингъла - между първите ракети - Димитър Кузманов и Филип Хенинг, и между вторите - Александър Лазаров и Лейтън Кроне.

Ако обаче България поведе с 3-0 и предреши крайния изход, по регламента на ITF е необходимо провеждането на още само една среща на сингъл, тъй като изискването е двубоите от световното отборно първенство да включват поне четири отделни мача. В такъв случай заради протоколния характер капитаните Валентин Димов и Кристо ван Ренсбург имат право да направят промени в заявените тенисисти.


По публикацията работи: Илиян Христов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени