Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Lege Artis

Рядка операция на бебе извършиха УНГ специалистите от ВМА

Доц. Христо Златанов: Нека уважаваме себе си и околните, и тогава ще ни уважава и останалият свят

Снимка: БГНЕС

Рядка операция на бебе извършиха УНГ специалистите от ВМА. Пациентът е бебе на 9 месеца с вродена малформация – липса на отвор между носната кухина и епифаринкса (хоанална атрезия). Заболяването води до сериозни затруднения в дишането през носа, тежки инфекции в областта на носоглътката, нерядко и до затруднения при храненето. 

Операцията е извършена по ендоскопски метод при използването на високотехнологична видеоендоскопска и навигационна техника от хирургичен екип в състав доц. Христо Златанов и д-р Теодора Димитрова, и анестезиолог доц. Емил Кържин. Скоро след манипулацията малкият пациент диша нормално през носа, храни се пълноценно и се чувства добре.

Доц. д-р Христо Златанов от екипа на Клиниката по УНГ на ВМА разказва в "Нашият ден" за изключително рядката оперативна интервенция:

"Пациентът е съвсем добре, вкъщи е. Направихме контролен преглед – диша свободно през носленцето. Разбира се, сега има един период, през който ще слага капки, за да почиства носленцето, тъй като сме направили на практика един нов, на мястото на несъществуващия нормален, вход между носа и фаринкса. Хоаналната атрезия е много рядка вродена аномалия – едно на 7000 деца. В моята практика за 30 години имам пет случая, като бебета са само две. 

Новото и ценното на тази намеса е, че правим ендоскопия. В зората на моята кариера се правеха такива операции, но те се правеха с класическа техника и бяха доста травмиращи. Сега това не се налага. Цялата процедура, която извършихме, заедно с предоперативната диагностика (защото ние с една анестезия направихме всичко, за да не товарим бебенцето), направихме скенер и видяхме, че няма съпътстващи аномалии, които биха могли да усложнят състоянието на детето, и в рамките на час и 20 минути приключи цялата процедура – от скенера до приключване на операцията и след 1-2 часа детенцето беше вече абсолютно адекватно, започна да се храни и да пие течности. 

Звучи лесно, но тече по нормален алгоритъм, стига човек да притежава нужната апаратура и опит. Само опит не е достатъчен, ако няма апаратура на високо ниво – високо специализирана, с навигационна техника, без да се травмира лигавицата."

Доц. Златанов отправи послание: "Нека уважаваме себе си и околните, и тогава ще ни уважава и останалият свят. Това, което ни липсва, е себеуважение и уважение към близкия. Ако успеем да преодолеем това, ще излезем от тази парадигма на вечно недоволни, вечно неуважаващи и мразещи." 

Чуйте повече и за Клиниката по УНГ на ВМА от звуковия файл.

Снимки – ВМА, БГНЕС

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени