Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР и Държавният културен институт с поздрав за Деня на независимостта

Българското национално радио, съвместно с Държавния културен институт към министъра на външните работи, отправят поздрав за Деня на независимостта – 22 септември.

В специално реализираното видео, част от партньорското взаимодействие между двете институции, е използвано произведение от репертоара на Симфоничния оркестър на БНР.

Виртуалният поздрав към всички българи и приятели на България по света е с Blumine (1884) Andante на Густав Малер.

Още от създаването си през 1948 година и до днес Симфоничният оркестър на БНР играе главна роля в музикалния  живот на София. Той е достоен член на семейството на европейските радиосимфоници. Съставът поддържа изключително широк репертоар. Той не само покрива целия периметър на класическата музика от барока до късния романтизъм, с един ярък фокус върху знаковите творби на 20 век, но включва и световни премиери написани специално за оркестъра.

Всеки музикален сезон на оркестъра с традиционните концерти в петък в зала "България" е неизменна част от културния облик на столицата. На 30 септември от 19.00 часа Симфоничният оркестър на БНР ще открие своя нов сезон. 

В програмата под диригентската палка на Марк Кадин ще звучи една от най-забележителните и изпълнявани творби на ХХ век - Трети концерт от Сергей Прокофиев.

Гост-солист е световно-известният грузински пианист Гиорги Гигашвили. Билети могат да бъдат намерени в Рекламно-информационния център на БНР, на касата в зала "България" и в мрежата на Ивентим.

Видео поздравът можете да видите тук:  


По публикацията работи: Екип БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна