Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усмивките на Радой в старите радиоленти

Снимка: ДА Архиви

В годината на 100-годишнината на Радой Ралин в "Усмивки от старите радиоленти" на екип "Хумор и сатира" си спомняме за сатирика, белязал с живота и творчеството си както най-застойните, така и най-променящите се години от новата българска история. Заeдно с Кин Стоянов, един от синовете на Радой Ралин, ще чуем записи от Златния фонд на БНР, разкриващи моменти от многопластовото и многостранно творчество на писателя.

Спомене ли се Радой Ралин, всеки от нас се сеща за неговите сатири, за епиграмите от "Люти чушки" и за хапливите крилати фрази, предавани от уста на уста. Той обаче бе и много добър поет, автор на красиви и мъдри стихове, някои от които станали естрадни и сатирични песни, превърнали се в хитове и популярни и до днес като "Една девойка ме попита", "Веселина", "Народе". 

В предаването можете да чуете някои от неговите стихотворения, като например "Молитва":

Става дума и за човешката и творческа дружба на Радой Ралин с Атанас Далчев и други както изявени, така и начинаещи поети от онези години.

Ще си припомним сатиричен театър "Стършел" и други спектакли, създадени от неформалния кръг сатирици, актьори и музиканти около Радой Ралин.

Можете да научите и подробности за малко известната опера "Игра", композирана от Димитър Христов по либрето на Радой Ралин.

Става дума и за джаз формацията "Фокус", създадена по идея на сатирика, заедно с Милчо Левиев, както и за легендарните сатирични кинопрегледи "Фокус".

Можете да научите и за малко известния игрален филм "Кон аморе" на режисьора Станимир Трифонов по сценарий на Радой Ралин, вдъхновен от преживяна от него романтична история.

Предаването "Усмивки от старите радиоленти", посветено на Радой Ралин, можете да чуете в неделя от 18.30 часа по програма "Христо Ботев".


По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени