Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кристин Димитрова: Трябва повече независимост в мисленето, за да можем да сядаме на една маса

"Няма да намерим месия - нито в политиката ще има такъв, нито в живота"

Кристин Димитрова
Снимка: Лъчезар Цветков, БНР

"Едно е да жертваш част от независимостта си, за да бъдеш участник в един по-голям международен договор. Ти го правиш доброволно и с оглед на ползите. Съвсем друго е някой да ти се пише за много близък приятел и да въздейства върху медиите, да оказва нерегламентирано влияние в страната ти и да внушава мисли на обществото. ... Едно е да знаеш, че искаш държавата ти да бъде обединена и независима, да направиш всичко възможно. Такива бяхме ние, когато влизахме в Европейския съюз и НАТО. Имахме посока и знаехме какво трябва да преодолеем. Преодоляхме го! Сега вече сме в онази част от приказката, където се казва, че принцът и принцесата се оженили и заживели щастливо. Сигурно са са изпокарали след това, кой знае". 

Коментара направи пред БНР поетесата и писател Кристин Димитрова, която представи новия си роман "Ще се завърна за теб", и добави:

"Ние не сме някакъв остров в океана, за да сме спокойни, че всичко около нас чака нашето мнение. Ние сме и на Балканите, което също е един турбулентен район. ... Във всяка война на по-малките се намесват и по-големи сили. В един свят на относителност и преливане не можем, а и не бихме искали да бъдем навън от нещата".

По думите на Димитрова трябва повече независимост в мисленето и мнението, за да можем да сядаме на една маса:

"Поставянето на условия, че с този няма да се обединим, прилича на деклариране, преповтаряне на ангажимент, който си поел пред твой финансиращ фактор. Не можем да правим избори до безкрай. Да не се борим и целта ни да бъде да унищожим един или друг. А целта ни да бъде да видим каква обща база можем да имаме, за да продължаваме нататък. Защото това в момента не е една България, а много Българии. Аз не видях от разделителните линии някой да спечели. Не казвам да се обединят всички, а да си изяснят политиките и да видят кои са леви и кои са десни. Лявото - вляво, дясното - вдясно, за да може да знаем какво правим".

Месията е най-лесното решение, смята писателката:

"Това е толкова хубаво решение. Изведнъж си представяш как някой долита и ти оправя положението. Няма да намерим месия - нито в политиката ще има такъв, нито в живота". 

Според нея актът на Независимостта е имал за цел "да си сложим документите в ред и костюма за официални срещи, за да можем да бъдем една истинска държава, законна и като всички други, а по-нататък да си влизаме в разни съюзи, каквито си искаме".

Тя сподели, че в София празничността на днешния ден не се усеща.

Интервюто на Даниела Големинова с Кристин Димитрова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.