Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. Николай Аретов: Литературата ни не е много привлечена от събитието на 22 септември 1908 г .

"Всяка литература реди пантеона на героите в определени периоди"

Проф. Николай Аретов
Снимка: www.nbu.bg

"Българската литература не е много привлечена от събитието на 22 септември 1908 г. Като че ли обявяването на Независимостта се приема за един административен акт - събират се князът, депутатите, министрите и обявяват нещо". 

Това каза пред БНР литературният критик проф. Николай Аретов.

По думите му любопитно е доколко хората тогава са разбрали какво се е случило и доколко са били прочетени вестниците, съобщаващи за събитието:

"Струва ми се, че това е другата причина. Няма военни действия, битки, кланета - както Априлското въстание - които да действат пряко върху емоциите на хората".

Литературният критик посочи, че всяка литература реди пантеона на героите в определени периоди, прави подбор, слага акценти:

"Вазов е голямата фигура. След това и други поети също - Пенчо Славейков, Кирил Христов и други, Захари Стоянов, разбира се, но не с толкова голям резонанс сред читателите".

Ние мислим нашият 19 век и Освобождението през очите на Вазов, но за Независимостта нямаме текстове, чрез които да мислим събитието, обясни той.

Проф. Аретов подчерта, че обявяването на Независимостта на България е голямо събитие, но трудно може да има резонанс сред хората:

"То има сериозен ефект върху ситуирането на България на политическата карта на Европа и на света в следващите десетилетия".  

"На много страни националният празник е обявяването на Независимостта. Ние имаме няколко събития - краят на руско-турската война, Съединението", коментира той.

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Николай Аретов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.