Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на независимостта беше тържествено честван в София

Снимка: Виктория Петрова

Денят на независимостта беше тържествено отбелязан и в София. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, заместник-кметът по култура Мирослав Боршош, политици, неправителствени организации, граждани и гости на София присъстваха на празничното честване.

По време на тържеството по случай 114-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България актрисата Силвия Лулчева прочете манифеста, с който цар Фердинанд провъзгласява България за свободна и независима страна:

"Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!  Издаден в древната столица Велико Търново на 22 септември 1908 година, 22-ра година от нашето царуване". 

"Край Босфора", "Де е България", "Шуми Марица" прозвучаха в изпълнение на Софийския духов оркестър и хор "Света София".

Доцент Йордан Ефтимов от Нов български университет произнесе тържествено слово:

"Този ден трябва да е поредният повод да си спомняме за идеолозите на българското просвещение, чийто идеали са за свят от независими държави  и още по-важното - свят на свободни индивиди. Денят на Независимостта е и повод да осмисляме непрекъснато зависимостта на българската държава от руската външна политика".

Националната гвардейска част участва в честването на празника с традиционния тържествен ритуал по поднасяне на цветя пред Паметника на Независимостта на пл. "Александър Първи".




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени