Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

2 500 фирми искат технологична модернизация

Снимка: Областна администрация Смолян

Пари има и ще стигнат навреме до гръбнака на българската икономика – микро-, малките и средни предприятия, заяви  служебният министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в Смолян, където запозна местния бизнес с възможностите за финансиране по европейски програми.

Ще дадем на редовния кабинет четири отворени процедури по Плана за възстановяване и устойчивост и одобрен ресурс по структурните фондове в размер на 5 милиарда лева, каза Пулев.

Той уточни, че по първата отворена процедура за технологична модернизация по Плана за устойчивост са постъпили близо 2 500 проектни предложения за близо 634 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ, а бюджетът на процедурата е в размер на 260 млн. лв. 

В следващите седмици предстои да се отвори и втора процедура с финансова рамка от над 30 млн. лева - за внедряване на IT решения.

Пулев увери бизнеса, че ще се направи всичко възможно до края на годината да се отворят още две процедури по плана - трета и четвърта. Предстои отваряне за кандидатстване и по третата мярка за бизнеса - за изграждане на ВЕИ за собствено производство и съхранение на енергия (фотоволтаици и батерии). Бюджетът е в размер на 200 млн. лв., а четвъртата е за развойни дейности и интелектуална собственост с общ бюджет от 120 млн. лв. 

Само по линия на Министерството на иновациите и растежа по Плана за възстановяване и устойчивост до края на годината за микро-, малките и средните компании има предвидени 600 млн. лв.

Пред представителите на смолянския бизнес Пулев посочи, че се работи по одобрението на 2 програми от структурните фондове с общ бюджет 5 милиарда лева.


По публикацията работи: Димитър Владимиров
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.