Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Димитров - пианистът във Фестивалния оркестър на Шлезвиг-Холщайн

Фестивалният оркестър на "Шлезвиг-Холщайн" 2022

Младият пианист Николай Димитров от Русе, който в момента е студент в Консерваторията „Принц Клаус“ в Грьонинген, Нидерландия, избра да работи по време на лятната си ваканция, при това на малко неочаквана позиция - като пианист във Фестивалния оркестър на престижния музикален форум "Шлезвиг-Холщайн" в Германия. Неочаквана, защото в оркестровите партитури не винаги има пиано и участието на пианисти в симфоничните оркестри е доста специфично. В Германия българският пианист работи с още 120 свои млади колеги от целия свят, избрани след тежък конкурс. 

Николай Димитров преди един от концертите на фестивалаФестивалният оркестър на "Шлезвиг-Холщайн" е основан от Ленард Бърнстейн през 1987 г. Това лято изявите му бяха шест с разнообразни програми, част от които под палката на Кшищоф Урбански. Младите оркестранти изпълниха музика от Игор Стравински, Сергей Прокофиев, Джон Адамс, както и музиката към филма "Междузвездни войни: Империята отвръща на удара" на Джон Уилямс.

Веднага след участията с Фестивалния оркестър на "Шлезвиг-Холщайн" българинът замина на европейска обиколка по специална програма на Европейския съюз. 

През 2018 г. Николай Димитров стана вторият поред носител на специалната награда „Олга Камбурова“ на радиопредаването "Алегро виваче" в подкрепа на младите таланти. Той има колекция от награди от национални и международни конкурси, както и голям брой участия в концерти. Изкушен е и от композирането.

Всички интересни подробности за оркестъра, концертите и пътуванията си това лято Николай Димитров разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в първия звуков файл. Във втория звуков файл можете да чуете негова авторска композиция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени