Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Във Велико Търново таксата за разрешително за сеч на дървесина поскъпва 50 пъти

Незаконна сеч
Снимка: БГНЕС

Петдесет пъти поскъпва таксата за издаване за разрешително за сеч на дървесина в горите на общинското предприятие "Горско стопанство" във Велико Търново.

Разрешителното за сеч в общинските гори е 1 лев, а идната седмица Великотърновският общински съвет ще гласува таксата да стане 50 лева.

С предстоящите промени в общинската наредба услугата вече ще се нарича "за почистване" според Закона за селскостопанското имущество.

Поскъпват всички услуги, извършвани от общинското предприятие “Горско стопанство”. Издаването на превозен билет от 1,00 лв. става 10 лв. Вече ще се плаща и за разглеждане на  документи за издаване на разрешително за сеч. Новата такса е 15 лв. на имот.

Общинското горско предприятие стопанисва 5632 хектара горски и земеделски територии в община Велико Търново. До есента приходите от продажба на стояща дървесина са над 160 хиляди лева, което е с повече от 30 хиляди лева от цялата предходна година.  


БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.