Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Супертайфун приближава Филипините

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Супертайфун се приближава към Филипините и е напът да връхлети гъсто населения главен остров Лусон. Това наложи евакуацията на крайбрежните градове, съобщиха местните власти, цитирани от АФП.

Нору е с максимална постоянна скорост на вятъра от 195 километра в час след безпрецедентно "експлозивно засилване", съобщи държавната метеорологична служба.

Очаква се бурята, която е най-силната връхлитала Филипините тази година, да продължи да се усилва, докато достигне сушата на около 80 км североизточно от разрастващата се столица Манила в следобедните часове или вечерта местно време.

"Молим жителите, живеещи в опасните зони, да се придържат към призивите за евакуация", заяви началникът на Националната полиция генерал Родолфо Азурин.

Филипините редовно са удряни от бури, като учените предупреждават, че те стават все по-мощни със затоплянето на света заради промените на климата.

Синоптикът Роб Гиле заяви, че свет засилване на Нору е "безпрецедентно". Агенцията съобщи, че за 24 часа скоростта му се е увеличила с 90 км/ч.

Нору се появява девет месеца след като друг супертайфун опустоши обширни райони на страната, причинявайки смъртта на над 400 души.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна