Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОАЕ да доставят газ и дизел на Германия още тази година, договори канцлерът Шолц

| обновено на 25.09.22 в 19:53
Президентът на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян (вдясно) и германският канцлер Олаф Шолц позират за снимка преди срещата в двореца Ал Шати, Абу Даби, ОАЕ, 25 септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обединените арабски емирства ще доставят газ и дизел на Германия още тази година. Това договори германският канцлер Олаф Шолц по време на визитата си в региона. През следващите месеци Германия ще получи 137 000 кубически метра втечнен газ от Обединените арабски емирства. Газът ще бъде доставен с кораби до Хамбург.

В Абу Даби Шолц заяви, че сътрудничеството с Емирствата е важно за заместване на руските газови доставки: "Необходимо е да увеличим производството на втечнен природен газ до такава степен, че да задоволим и повишеното търсене, без да се налага да прибягваме до производствения капацитет на Русия".

По силата на пакта за енергийна сигурност, подписан днес в Абу Даби, през следващата година ОАЕ ще доставят в Германия до 250 хиляди тона дизел на месец, а още преди края на тази година в терминала в Брунсбютел край Хамбург ще пристигне доставка с втечнен газ.

Германската енергийна компания RWE подписа дългосрочен договор с държавната Арабска газова компания. Договор с тях подписа и германският енергиен гигант Hoyer (Хойер) - те ще купят 33 000 тона дизел, който ще бъде доставен още до края на месеца. Още 250 000 тона дизел ще бъдат доставени до края на годината.

Канцлерът Олаф Шолц беше на двудневна визита в региона на Персийския залив, за да намери възможно най-много източници на газ в настоящата криза. Германската делегация посети Саудитска Арабия, Катар и Обединените арабски емирства. 

Освен в ОАЕ, днес Шолц беше и в Катар, където се срещна с емира Тамим бин Хамад ал-Тани. Обсъждани са били възможностите за доставки на втечнен природен газ за Германия, съобщи самият Шолц при визитата си в Доха.

В катарските териториални води се намират поне 10 процента от известните залежи на природен газ в света. Посещението на германския канцлер в Доха е само ден след като френската компания TotalEnergies се договори да инвестира още милиард и половина евро за увеличаване на добивите.

Шолц вчера се срещна със саудитския престолонаследник в Джеда, Саудитска Арабия.

Германския канцлер Шолц по време на посещението му в Саудитска Арабия вчера, където разговаря със саудитския престолонаследник - Джеда, 24 септември 2022 г.

Същевременно в град Лубмин, североизточна Германия, се състоя демонстрация с настояване за незабавно пускане на газопровода "Северен поток 2".

Федералното правителство забрани пускането на тръбата в експлоатация през февруари, когато Москва призна отцепилите от Украйна донбаски републики.

На свой ред, в отговор на европейските санкции в края на август, Русия спря другия газопровод през Балтийско море - "Северен поток 1", което доведе до поскъпване на газа и електроенергията в цяла Европа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени