Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойните действия в Южна и Източна Украйна не стихват

| обновено на 25.09.22 в 21:29
Части от ракета пред къща в село Липци, област Харков, 24 септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В третия ден от обявените от Русия референдуми в окупираните украински територии бойните действия в Южна и Източна Украйна не стихват. В самата Русия се проявиха нови изблици на недоволство срещу мобилизацията, разпоредена от президента Владимир Путин в сряда. 

За поредна нощ южният украински град Одеса бе атакуван с дронове. Административна сграда в центъра на града е била поразена три пъти, този път без жертви. Според украинското командване руснаците и този път са използвали безпилотни летателни апарати иранско производство - причината, поради която в петък от Киев отнеха акредитацията на посланика на Иран.

Руските сили са нанесли десетки удари по военни и цивилни обекти през последните 24 часа, съобщиха тази сутрин от украинското командване. Според вашингтонския Институт за изследване на войната на източния фронт украинските войски обхващат руските, укрепили се в град Лиман, Донецка област, и са завзели нови позиции на източния бряг на река Оскол.

Запорожката атомна електроцентрала остава под заплаха според руските окупационни власти. От министерството на отбраната в Москва съобщиха, че украинците са насочили към централата осем дрона-камикадзе, но всички са били свалени от противовъздушната отбрана. Информацията не е потвърдена.

Проруските власти в град Херсон твърдят, че при ракетна атака по хотел в града са били убити най-малко двама души. Сред убитите е Алексей Журавко, бивш депутат от Партията на регионите в украинския парламент.

В Русия властите на най-висше ниво реагираха на многобройните съобщения, че в хода на частичната мобилизация, въпреки обещанията на президента Путин и военното министерство, в мобилизационните центрове се привикват мъже над 60 години, с диабет и други заболявания, както и хора без всякакъв военен опит.

Председателите на двете камари на руския парламент: Валентина Матвиенко - на Съвета на Федерацията, и Вячеслав Володин - на Държавната дума, изразиха загриженост заради многобройните сигнали за мобилизиране на болни и възрастни хора в разрез с уверенията на военния министър Сергей Шойгу, че частичната мобилизация ще обхване само мъже с боен опит. И Матвиенко, и Володин напомниха, че отговорността за правилното изпълнение на президентския указ от сряда е на областните управители.

Матвиенко публикува в социалната мрежа "Телеграм" призив към областните управители да провеждат частичната мобилизация стриктно съгласно критериите, определени в указа на президента.

При вчерашните антивоенни протести в различни градове, по данни на правозащитници, са били задържани повече от 700 души.

Полицаи в руската република Дагестан стреляли предупредително във въздуха по време на протест днес срещу частичната мобилизация, предаде агенция Ройтерс, като се позова на местни активисти. Правозащитната група "ОВД-Инфо" съобщи, че жители на село Ендирей блокирали улица, за да спрат представители на властите.

На видеозапис се вижда как полицаи стрелят във въздуха, както и сблъсъци между силите за сигурност и местни жители. Според медии 110 жители на Ендирей, с население от общо 8000 души, са получили повиквателни.

Кавказката република Дагестан, населена преобладаващо с мюсюлмани, е сред руските региони, от които са набирани най-много войници, твърдят наблюдатели. Активисти се оплакват, че по време на разпоредената в сряда частична мобилизация са изпращани диспропорционално много повиквателни на представители на малцинствата, отбелязва агенцията.

Украинският президент Володимир Зеленски се обърна снощи към мобилизираните руснаци с призив да не се подчиняват на руското командване въпреки заплахата от до 10 години затвор:

"Украйна гарантира три неща на всеки руски войник, който се предаде. Първо, с вас ще се отнесем по цивилизован начин, в съответствие с всички конвенции. Второ - никой няма да знае обстоятелствата около вашето предаване. Никой в Русия няма да знае, че сте се предали доброволно. И трето - ако се боите да се върнете в Русия и не желаете размяна, ще се погрижим и за това".

Дълги опашки от превозни средства бяха забелязани на граничния пункт между Монголия и Русия в неделя. Ръководителят на контролно-пропускателен пункт в град Алтанбулаг каза пред АФП, че повече от 3000 руснаци са влезли в Монголия през този пункт от сряда, повечето от тях мъже

Опашки от хора с руски паспорти също бяха забелязани пред гишето за имиграция на граничния пункт. Руските граждани могат да посетят Монголия и да останат без виза 30 дни и да удължат престоя си с още 30 дни, ако е необходимо.

В Русия властите са задържали в събота над 700 души при протести срещу частичната военна мобилизация според независимата мониторингова група "ОВД-Инфо". Тя преброи най-малко 726 души, задържани на митинги в 32 града, почти половината от които в Москва.

Поток от руснаци бяха забелязани да се стичат по въздуха към Истанбул в събота, където няколко изразиха облекчение от бягството, но също така и загриженост за безопасността на останалите им в Русия близки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!