Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианците гласуват на парламентарния вот, Мелони дава гласа си късно вечерта

В избирателна секция в Милано, 25 септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Италия избирателите гласуват на парламентарните избори, започнали в 7:00 ч. сутринта, които ще приключват в 23:00 часа местно време. Пред урните са призовани над 46 милиона италианци. Над 4 милиона пребиваващи в чужбина вече направиха своя избор.

В проучванията преди вота потенциален победител е крайнодясната партия "Италиански братя" с лидер Джорджа Мелони.

Избирателната активност до 12:00 часа местно време достигна 19,21%.

Mатео Салвини от "Лига", наруши електоралното мълчание, заявявайки пред журналисти: "Предстоят трудни месеци със скъпи сметки и живот. Работим от седмици, за да сме готови да реагираме в Италия и в ЕС. Колкото повече хора гласуват, толкова повече парламентът и правителството ще са силни".

Пред свои съпартийци в неформална обстановка в кафене Силвио Берлускони е заявил, че "Форца Италия" ще даде своя принос той да бъде "решаващия режисьор на следващото правителство".

Джорджа Мелони, лидер на "Братя на Италия", реши да гласува късно вечерта. Тя предпочита послания в социалните мрежи, като например: "Нека напишем историята заедно", за които няма разпоредба за електорално мълчание.

Гласуваха всички останали политически лидери. Лошото време с жълт и оранжев код в 14 области затруднява гласуването. Наводнения има в областите Кампания и Тоскана

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени