Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските лейбъристи започнаха конгреса си на фона на анкета, че са водеща политическа сила

Изказване на лидера на лейбъристите Киър Стармър по време на партиен конгрес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания проучване, излязло през първия ден на започналия вчера годишен конгрес на Лейбъристката партия, показва, че лейбъристите могат да си осигурят мнозинство от 56 места на следващите общи избори, а бившият премиер Борис Джонсън да не бъде избран в неговия избирателен район.

Проучване на агенция Savanta ComRes дава преднина на лейбъристите пред управляващите сега консерватори от 12 пункта. 45% от анкетираните са заявили, че ще гласуват за лейбъристите и 33% за консерваторите.

Анализ на избирателните райони показва също, че консерваторите могат да загубят 146 депутатски места, включтелно в така наречената "червена стена" от традиционни привърженици на лейбъристите, които те отнеха на предишните общи избори през 2019 година с Борис Джонсън начело. Самият Борис Джонсън най-вероятно ще загуби мястото си в община Ъксбридж и Саут Руислип.

Авторите на проучването обаче предупреждават, че шансовете на лидера на лейбъристите Киър Стармър да получи ключовете на "Даунинг стрийт" 10 всъщност не са чак толкова големи, защото при загуба само на два пункта може да се стигне до "висящ" парламент (без ясно мнозинство).

В същото време Киър Стармър отново бе призован да бъде позволено на неговия предшественик Джеръми Корбин  да бъде кандидат на партита в следващите общи избори. Корбин продължава да е член на партията, но сега е независим  депутат след като бе отзован от мястото му заради изразени антисемитски възгледи. Според привържениците на Корбин е време за помирение и обединение на партията и тя има нужда от него като сигурен победител в неговия район.

През първия ден на конгреса на лейбъристите в Ливърпул делегатите отново порицаха плана на правителството за съкращаване на данъците и вземане на нови заеми като удар по най-бедните.

Конгресът продължава до сряда включително.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени