Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Сънародниците ни в САЩ са готови за предстоящите избори

Снимка: БГНЕС

Т.н. мрежа на изборните доброволци в  чужбина отново  е молибизирана и  в пълна готовност за предстоящите избори.  Координатор   за САЩ  е Даниел Дженев . Той участва в подготовката и организацията  за гласуване вече за 5-ти път и разказа в ефира на БНР, че се оказва помощ на нашите сънародници, за да има къде да гласуват В САЩ.

„Енергията, която съществува в последните няколко години след протестите през 2012 г. продължава да бъде налице. Каквото зависи от нас, го правим“.

В САЩ ще има 55 секции. Толкова е имало и през ноември миналата година. В много тях ще се гласува машинно. 

„За 50% секции една може да отвори в Портланд Мейн. Отвориха се една - две нови в Остин, Тексас и Северна Каролина. В 12 различни града ще се гласува с машини. Чикаго, Лас Вегас, Атланта, Бостън, Маями, Сейнт Питърсбърг, Лас Вегас. В останалите секции ще се гласува с бюлетини“. 

Д. Дженев обясни, че българите в чужбина продължават да бъдат оптимисти.

„Живеехме в България. Може би вече по - малка част от живота си. Останалата част живеем извън България. В западните страни виждаме, че има и различен начин на живот. Продължаваме да бъдем оптимисти и мислим най - доброто за България, каквото може да направим, за да помогнем с изразяване на нашето конституционно право на глас. Но също така е много силно мнението ми за самите българи в България. Понеже от тях ще зависи повече. Какво бъдеще ще избера България? Мисля, че там е разковничето за тези избори“

Сънародникът ни очаква очаквам по - голяма активност на изборите, особено при българите в чужбина. 

„Ами наистина аз очаквам, понеже през последните няколко месеца има инфлация, както и това, което се случва в Украйна. Мисля, че хората би трябвало да имат мнение, съответно да дойдат и да гласуват, да изкажат това мнение“.

Българите в чужбина няма да имат право да гласуват с изтекла валидност на паспорта, обясни той.

„Могат единствено, когато имат документ за самоличност, който не е изтекъл. На миналите избори имаха право да гласуват обаче сега няма да имат право с изтекъл паспорт, лична карта“.

Той обясни има ли възможност един избирател да гласува в няколко секции.

„В чужбина като членове на секционни избирателни комисии ние нямаме истинска система, компютър или по интернет, или каквато и да е. Съответно, когато един избирател реши да гласува във всичките чикагски 8 секции, поне в една реално той може да го направи. Но когато бюлетините и всички изборни книжа отидат обратно в България се вкарват данните на всеки един гласоподавател – ЕГН, адрес, номер на документ за самоличност. Такава ситуация ще се хване и просто ще се елиминират нередовните гласове. Но реално има такава възможност.4

Вече има готовност за изборния ден, обясни Д. Дженев. „В различни секции са незапълнени, секционни избирателни комисии, но това е един дълъг процес, който е доста тромав, не се обявява всичко изведнъж, всичко подлежи на промени и откази в последните минути процесът не е добре. Установената комуникация е слаба. Има много място за повишаване на комуникацията, особено време за отбора, който ние трябва да получим от ЦИК, ако ние сме комисия, която иска да добави нов човек или да смени член в друг. Просто понякога отнема един момент“.

През миналата година е имало проблем с бюлетините на някои места. Те са пристигнали в последния момент. 

„Мисля,  аз лично , че миналият миналия път беше на втория тур, на балотажа  за президент. Две секции в Нова Зеландия в Мисури. Бюлетините не пристигнаха, но пък изпратиха  файл по имейл на секциите и те бяха разпечатани“.

Д. Дженев  се надява да се повиши комуникацията с Централната избирателна комисия. „Знам, че има 775 секции в чужбина. Просто искаме, може би не в същия ден, но някак си да получим поне нещо от вас, че сте получили нашият мейл. Това е единственият начин, по който комуникираме с всеки. Просто очакваме отговор малко по – бързо. Ето ви нагледен пример - ако един член на моята комисия не се появи или ми каже, че няма да дойде в неделя, а аз изпращам имейл на ЦИК на един общ имейл и нямам никакъв отговор. Трябва да следя техния уебсайт, за да видя дали го обновяват като последващо решение, след първоначалното и дали е променен състава на секционна избирателна комисия. Правят се грешки и не е лесен този процес. Някак си има много място за подобрение, основно навременно отговаряне на нашите искания“. 

Всички имаме опит във всички секции в САЩ, обясни сънародникът ни. „Нали хората продължават да работят. Вкарват неимоверни усилия, за да продължават да намират помещения, доброволците, нали? Хубаво е да има един или двама, които да нямат текучество, да не се сменя цялата комисия, въпреки че имаме такива случаи. Помагаме си  взаимно“. 

За "Хоризонт" от Чикаго Елена Цанева.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.