Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почит за Димитър Ненов и акапелно пеене във фестивала "Мотив"

Фестивалът  "Мотив" ще представи три камерни концерта в три поредни вечери от 30 септември до 2 октомври в арт-пространството на ул. "Оборище" 5 в София. Фестивалът е с благотворителен характер в подкрепа на млади и талантливи музиканти и с идея за създаване на фонд "Здраве" за музиканти със здравословни проблеми или такива в напреднала възраст.

В първата вечер Венета Нейнска (пиано) ще представи проучването си за композитора архитект Димитър Ненов - документален филм за него със заглавие "Димитър Ненов и измеренията на изяществото", както и шедьоври за пиано от Лист и Шопен.

В Световния ден на музиката – 1 октомври, и месец преди 10-ата си годишнина Spectrum Vocal Band ще представи своето акапелно вокално изкуство, смесвайки джаз, поп и етно мотиви

В неделя, 2 октомври, дуото Лора Маркова (цигулка) и Сион Найман (виолончело) ще свирят Паганини, Бах, Лигети, Мартину и Равел

"От няколко години се занимавам интензивно с музиката на Димитър Ненов. През това лято записах албум с негова музика. Той ще има своята премиера в първата откриваща вечер на фестивала. Ненов е фигура в българския музикален живот, той е бил първият музикален директор на БНР, изключително е милеел за българската култура, за публиката, за възпитанието на вкуса. Аз свиря по неговите ръкописи, което създава едно специално усещане", сподели Венета Нейнска в предаването "Хоризонт до обед".

Весела Морова от Spectrum Vocal Band допълни: 

"Ние сме петима певци - три момчета и две момичета, прекарваме много време в репетиции, в спяване. Гласът е своеобразен инструмент и често не си даваме сметка как той влияе върху хората. А ефектът е стоплящ, те се замислят колко огромно влияние всъщност има гласът. Част от музиката ни се стреми към духовно извисяване". 

Интервюто с Венета Нейнска и с Весела Морова можете да чуете в звуковия файл. 
По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!