Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служители на РЗИ излязоха на протест

9
Снимка: Евелина Стоянова

Служители на Регионалните здравни инспекции в цялата страна излязоха днес на национален протест.

Те настояват за увеличение на възнагражденията им със задна дата, както и за премахване на натрупаните диспропорции в заплащането на различни служители, които са на една и съща длъжност.

В София служители на РЗИ настояха за "достойно заплащане". 

Протести на техни колеги се проведоха и в други градове.

Снимка: Даниела Костадинова
Близо 30 души от Регионалната здравна инспекция в Бургас се включиха в националния протест на служителите в системата.

Протестиращите служители на РЗИ в Бургас показаха фишове с нетно възнаграждение от 788 лв. Те казаха, че задълженията им се увеличават, работят в минимален състав, а заплатите им не са променяни от 2 години.

Чувстваме се забравени и при последната актуализация на заплатите в бюджетния сектор нашите заплати не бяха променени, казаха още служителите на РЗИ.

По време на протеста в Пазарджик бе прочетена декларация - "Незабавно увеличение на основните трудови възнаграждения. Декларацията е подписана от 57 служители от РЗИ."

"Не знам господата министри как мислят, че може да се живее със 750 лв. Това е крайно недостатъчно, като ние не получаваме и клас за прослужено време, понеже сме държавни служители".

Ако искането не бъде удовлетворено, ще се премине към ефективни протестни действия, заплашиха протестиращите.

Снимка: Мая Щърбанова

С искане за достойно заплащане служители на РЗИ в Добрич също излязоха на протест. Те настояват да бъдат реализирани промените в основните им трудови възнаграждения, съгласно постановление на МС от 5 август 2022 година. 

72-ма са служителите на РЗИ в Добрич, като средната им заплата е около 1200 лв. По думите на протестиращите възнагражденията, особено на младите им колеги, са толкова ниски, че след удръжките разполагат със сума, по-ниска от минималната работна заплата в страната.

Служителите са категорични, че ако исканията им не бъдат изпълнени, са готови на ефективни протестни действия, както и на колективни оставки.

Снимка: Незабравка Кирова

И в Силистра служители на Районната здравна инспекция излязоха на протест в подкрепа на исканията на колегите си за увеличение на трудовото възнаграждение.

Последно то е претърпяло промяна преди две години, като според здравните инспектори причина за това е била извънредната обстановка в страната покрай Covid-19.

"Ако не беше коронавируса - ситуацията у нас, едва ли заплатите ни щяха да бъдат повишени, коментираха протестиращите в Силистра служители на РЗИ", посочват протестиращите.

По техни твърдения размерът на трудовите им възнаграждения винаги бил в долната граница на сектора. Пропуснати били и сега, след увеличението на останалите ангажирани в здравеопазването у нас.

Синдикална организация в РЗИ-Силистра няма, тъй като не срещнали организационна подкрепа от местните структури на КНСБ. Категорични са, че ще продължат с протестите, докато не бъдат чути.

В националния протест на регионалните здравни инспекции се включиха и служители на врачанската инспекция.

Снимка: Ива Антонова

Лекар с две специалности в РЗИ Враца взима под 1500 лв. От 27 лекари останахме 7 и са лекари, които са над 50-годишна възраст. Имахме един-двама млади колеги, които поработиха 1 година и напуснаха. Ние сме държавни служители, нямаме право да работим на частно. Заплатите са недостойни".

"Хората знаят покрай коронавируса особено, какво представлява работата ни. Доста рискови фактори има в нея и това е лошото, че от 2-3 години не са ни увеличавани заплатите. Не може държавен служител да живее с една заплата, примерно, колкото на един санитар в болницата с около няма и 1000 лв. Държавата, когато иска контрол, трябва да плати достойно на служителите в РЗИ. Те, колегите си работят, обаче нямат стимул".

Повече от 40 служители на Регионалната здравна служба в Ямбол също протестираха символично в обедната почивка. Маргарита Статева, която е с 38-годишен стаж, заяви: "Ние не сме алчни, никога не сме били алчни, но искаме да се сещат за нас, не само когато стане нещо, както се сещат за учителите. Всички други, но не и за нас! Тук няма хора с малък стаж, млади хора при нас не идват- защо да идват? Когато отидеш да проверяваш ни правят на нищо – и са ни псували, и са ни гонили, има колега и с вила са го бучили, всичко има... "

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна