Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орбан започва национални консултации с въпрос какво мислят унгарците за санкциите срещу Русия

Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че започва национални консултации с въпрос какво мислят унгарците за санкциите срещу Русия.

В миналото подобни консултации са правени, за да се търси подкрепа по други въпроси, по които Орбан и управляващата партия ФИДЕС е в конфликт с Брюксел - например правата на гей-общността и миграцията.

Унгария трябва да се подготви за дълга война в съседна Украйна, заяви пред парламента Орбан.

Унгарският премиер остро критикува европейските санкции срещу Русия, които, казва той, надуват цените на енергията: "Можем спокойно да кажем, че в резултат на санкциите европейците станаха по-бедни, докато Русия не е паднала на колене - това оръжие се насочи обратно към нас. Със санкциите Европа се простреля в крака. Чакаме отговор, цяла Европа чака отговор от Брюксел колко дълго ще продължава това", заяви Орбан.

Според Виктор Орбан санкциите имат обратен ефект и не е изненада, че правителства в Европа падат от власт и посочи като пример италианските избори, където Джорджа Мелони е на път да стане първият премиер – жена, начело на Италия и то за първи път от Втората световна война - на крайно дясно правителство.

В момента Унгария води преговори с Европейската комисия, за да не бъдат спрени 7 милиарда и половина евросредства за страната заради опасения за върховенството на закона.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени