Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Манолов: Живеем в нов свят, Урсула фон дер Лайен „отмени“ пазарната икономика

Снимка: БГНЕС

Синдикат „Подкрепа“ анализира на редовния си конфедеративен съвет политическата обстановка в страната в навечерието на парламентарните избори. Президентът на сидниката Димитър Манолов предупреди, че устоите на този свят са поставени на риск.

„Всички, които живеем тук, сме силно притеснени от случващото се. Започваме да живеем в нов свят. Преди дни Урсула фон дер Лайен „отмени“ пазарната икономика. Светът вече не е този на вчерашните клишета. Може би сега е моментът да отхвърлим тези, които знаем, че са безполезни и не работят за България. Можем да ги заменим с нови“

Той коментира и днешния протест на работещите в регионалните здравни инспекции. „Не съм сигурен, че не могат да се отделят пари за РЗИ – тата. Най-често първите отговори към протестиращите са “Не“ и „Няма“.

От КТ „Подкрепа“ са обсъждали също здравния и образователния сектор. „Здравеопазването трябва да престане да бъде търговия, а трябва да стане грижа“, убеден е Димитър Манолов.

В образованието се вършат глупости, защото така се налага, обясни той. „Трябва да се разкъса порочния кръг в образованието. Схемата е такава – „дайте децата си при нас, за да получим пари“. Така се създават недъзи в образованието. Външни фактори му влияят. Дава се възможността децата в училище да правят каквото си искат“.

Не бива да изоставяме ежедневните си проблеми, заслепени от външните фактори и заплахи, убеден е президентът на КТ „Подкрепа“. „Има неща, на които трябва да повлияем. Например това, което се налага на българската енергетика, е породено от идеологически фанатизъм. Имаме шанс, че все още произвеждаме повече енергия, отколкото потребяваме, при това на относително прилична цена“

Казват ни, че имаме план за възстановяване и развитие, а срещу него ще вземем няколко милиарда лева, напомни синдикалният лидер. „Съгласно него, когато Германия си отваря ТЕЦ-овете, ние трябва да ги затваряме. Направихме сметка, че за половин година нашата въглищна енергетика изкарва парите, предвидени в този план. Трябва ли да ликвидираме държавата си, за да угодим на някой алчен олигарх, който иска да открадне няколко милиарда лева?!“

И при тази предизборна кампания, както и предишните, Манолов избягва срещите с политици. „В България няма дебат за политика. Най-много се лъже след лов и преди избори, казва Бисмарк“.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Димитър Манолов може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна