Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За "Италиански братя" на Джорджа Мелони своя вот са дали над 7 милиона италианци

Лидерката на "Италиански братя" Джорджа Мелони
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия направи остър завой на дясно и решителна стъпка към неизвестното, след като евроскептичната партия на Джорджа Мелони "Италиански братя" триумфира на вчерашния парламентарен вот, сочат почти окончателните резултати. Така Мелони, чиято партия има неофашистки корени, е на път да стане първата жена-премиер на Италия начело на коалиция с партията на бившия премиер Силвио Берлускони - "Форца Италия" и крайнодясната "Лига" на Матео Салвини.

Новият кабинет ще е най-десният в историята на страната от Втората световна война и се очаква да има убедително мнозинство в парламента. Вотът е сеизмична промяна за Италия - страна - основателка на Европейския съюз и третата по големина икономика в еврозоната.

За „Италиански братя” своя вот дадоха над 7 милиона италианци, общо за дясноцентристката коалиция са над 12 милиона с почти 44% от гласовете. Следва лявоцентристката коалиция с 26%,„Пет звезди” с над 15% и центристкият съюз „Ационе-Италия вива”.

В Сената отново се завръща Силвио Берлускони.

В изказване след вота Джорджа Мелони заяви:

"Когато тази нощ мине, трябва да помним, че това не е финалът, а началото. От утре трябва да докажем, че струваме."

Матео Салвини с „Лига” обясни спада за неговата партия: „Очевидно не сме доволни. 9% не е резултатът, за който работихме, но с него сме част от дясноцентристкото управление, в което ще бъдем  протагонисти."

Джузепе Конте обясни успеха на „Пет звезди” с това, че хората държат на движението и смелата му политика.

Енрико Лета на Демократическата партия  чрез изкусен политически език каза, че ще води партията до нов конгрес, на който няма да се кандидатира, а в парламента ще бъдат много твърда опозиция като подчерта, че: "Днес е тъжен ден за Италия, за Европа. Чакат ни тежки дни."

От центристкият блок  „Ационе-Италия вива”, предвиждат кратък живот на правителство на Джорджа Мелони. Противоречиво е мнението на граждани:

"Честно казано не я следя много, но предпочитам коалиция с нейната партия начело."

"Не я харесвам, но от това имат нужда италианците. Те са глупави, това е страна на глупци."

"Италиански братя" се представиха забележително, като се има предвид, че на вота преди 4 години имаха едва 4% подкрепа в коалиция с „Лига” и „Форца Италия” с повече гласове от нея. Те имат различия по основни теми като  войната в Украйна и др. Спoред наблюдатели преди вота Мелони или ще трябва да се съобрази с тях, или да се намери компромисен вариант. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени