Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КС се произнася за изтеклите мандати в Инспектората на Висшия съдебен съвет

Снимка: БГНЕС

Конституционният съд ще се произнесе дали могат инспекторите в Инспектората на Висшия съдебен съвет да изпълняват функциите си след изтичане на мандатите им, или тази практика е противоконституционна и актовете им са незаконни.

Съдът беше сезиран от Върховния административен съд повече от 2 години след края на мандатите на членовете на Съдебния инспекторат.

Четири Народни събрания не намериха време дори да открият процедура за избор на нови съдебни инспектори. Неофициалното  обяснение - трудното събиране на изискването от Основния закон конституционно мнозинство.

От Конституционния съд се очаква да каже и дали с изтичането на мандата на главния инспектор и инспекторите се прекратяват правомощията им или те продължават да ги изпълняват, докато парламентът не избере техни заместници

На решението се гледа като на ключово и заради неизвестните около това как ще функционира Висшият съдебен съвет след 3 октомври. Тогава би трябвало да встъпи новият му състав, но  депутатите от 47-ото Народно събрание така и не избраха своята 11-членна квота.

Седем конституционни съдии трябва да се обединят около едно становище, за да има решение. В момента обаче съдът действа в непълен състав - отново, заради последния Парламент, който не избраха двама нови съдии. Затова и юристи прогнозират трудно събиране на мнозинство днес за каквото и да е решение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени