Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разширяват три детски градини в "Лозенец“ с общо 150 места

Константин Павлов
Снимка: Радио София

„Вашият квартал е нашата кауза“ се завръща в ефира на Радио София. Първият район, на който се спираме в предаването „Събуди се, София“, е „Лозенец“.

Кърпенето на дупки в района се движи със забавяне, заради поскъпването на строителните материали, каза кметът Константин Павлов. Като проблем, той изтъкна и липсващите улици в кварталите под Околовръстния път, които попадат в „Лозенец“. Павлов обясни, че все още голяма част от терените не са придобити от общината.

„Те са частни. Общината има доста скромни възможности за намеса в частни имоти. Това са големи инвестиции, които досега не са били правени. Инвестирано е само в най-необходимото, но всъщност поне 4/5 от улиците в кварталите са частна собственост. За да се разплете този пъзел трябват милиарди“, добави Павлов.

По думите му, първата крачка, която трябва да се направи в тази посока, е увеличаване на бюджета за отчуждаване и придобиване. Необходимо е и процесът да се опрости.

„В момента общината дори 5 кв. м да реши да купи, това са две папки с документи. Минава през 4 комисии на Общинския съвет, след това се гласува. Трябва да се опрости процеса и да се вкарат достатъчно пари. След това опираме до строителството“, обясни кметът на район „Лозенец“.

В момента върви изграждането на бул. „Филип Кутев“, в участъка от бул. „Черни връх“ до ул. „Сребърна“, каза Константин Павлов. Когато бъде готов следващият участък, покрай Зоопарка, живеещите ще имат бърз достъп до метростанция „Витоша“, обясни той.

Районният кмет каза още, че от началото на годината работи и новата детска градина N175. Оттогава обаче са се появили доста строителни проблеми, които са отстранени, благодарение на гаранцията.

„Проблемът с местата не е изчезнал, той само е леко притъпен. Правим в момента три разширения на детски градини в „Лозенец“ – в ДГ 192 „Лозичка“ добавяме една група, в ДГ 193 ще има още две групи, в ДГ 141 ще има също две нови групи“, добави кметът.

По думите му, с разширението на трите детски градини, в района ще се добавят нови 150 места.

Какво още каза кметът на „Лозенец“ Константин Павлов пред Александра Илиева и Мартен Роберто, можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна