Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

До 15 октомври всички граждани могат да предлагат пътища за ремонт по програма на АПИ

Снимка: Радио Шумен

Обръщаме поглед към една от многобройните проблемни отсечки по пътищата на България. Отиваме в село Козар Белене, община Левски. Кметът Илия Ванков обясни пред БНР, че пътят, който свързва селото с град Левски е третокласен.

„Той не е ремонтиран от 1974 година. Писахме писма до областна пътна агенция, до министерства, до община, дори до президента. Все още нищо не е свършено. Почистиха само дърветата и храстите отстрани. Пътят е слегнал и се наводнява. Не могат да ес разминат две коли. Получават се големи локви“

Пътят е натоварен, обясни кметът в предаването „Хоризонт до обед“. „Много туристи минават от Румъния. Те пукат гуми  и изкривяват джанти“.

В селото живеят 650 души, каза той. „Имаме над 200 коли, на които се плащат редовно винетки. Отговарят ми, че няма финанси. След последната стачка обещаха, че ще го проектират и направят, но все още няма резултат“.

Ивайло Денчев, който е директор на областното пътно управление обясни пред БНР, че 5- километровата отсечка Козар Белене – Левски е била предвидена като част от текущия ремонт тази година.

„Възложи се проектиране за извършване на текущ ремонт, но това не стана навреме. Едва ли ще стане достатъчно бързо и ще могат да бъдат осигурени средства за тази година. Направихме му едно хубаво отводняване. Задържаше се вода и хората се движеха в една лента. Не мога да обещая, че пътят ще бъде ремонтиран тази зима. Но през пролетта ще бъдат подписани договори. Агенцията е пуснала поръчка за 3-годишини“.

Инженер Десислава Паунова, която е член на УС на АПИ напомни, че до 15 октомври всички граждани могат да предлагат пътища за ремонт по програмата на АПИ.

„Предложенията ще бъдат за следващата календарна година. Пусната е форма на сайта на агенцията, с която могат да се изпращат предложения за пътища. Тя може да бъде попълнена за не повече от 4 минути. Имаме комисия, която ще селектира участъците. Търсим регионалното им значение. Знаем какво е състоянието и трафика по тях“.

Могат да се подават участъци от републиканската, а не от общинската пътна мрежа, поясни тя.

Работим по осигуряване на финансирането за бъдещите проекти и се надяваме, че ще има последователност и приемственост в изпълнението на проектите.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.