Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои партии влизат в новия италиански парламент?

Вот в италианския парламент.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След окончателните резултати от парламентарния вот в Италия, в който победиха крайнодясната партия "Италиански братя" с лидер Джорджа Мелони и дясната коалиция, стана ясно как ще изглежда новият парламент. Той ще бъде свикан на 13 октомври.

Новият парламент е с общо 600 места. В него влизат 15 партии. В Камарата на депутатите от 400 представители дясната коалиция си осигури 237 места, лявата - 85, "Пет звезди" има 52-ама депутати, а центристкият блок - 21.Реформираният изборен закон сви броя на местата в Сената на 200. Дясната коалиция има там 115 места, а лявата - 44.

Италианците пребиваващи извън страната имат по един свой представител и в двете камари, избрани чрез Италианското асоциативно движение в чужбина.

За опозиция на дясната коалиция вече се обявиха Демократическата партия, "Пет звезди" и центристкият съюз "Ационе-Италия вива", който предвижда кратко съществуване на правителство на Джорджа Мелони.

Лидерът на "Пет звезди" и бивш премиер Джузепе Конте предупреди, че победителите не бива да забравят, че "когато няма реално мнозинство от вота, промени в Конституцията не могат да се правят без съгласието и на опозицията".

Избирателната активност  бе рекордно ниска за Италия - почти 64%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна