Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 1 октомври

Сградата на Сточна гара оживява в квартален панаир

Снимка: "Градоскоп"

На 1 октомври, сградата на Сточна гара ще се превърне в квартален панаир. Тя е построена през 1929 г., а тази събота ще оживее с изложение на местни артисти, бизнеси и занаяти. Предвидена е забавна програма за деца и възрастни, музика, танци, храна и напитки, и работилници за облагородяване на района. Форумът „Зеленият преход на гарите“ е кулминацията на събитието и включва разнообразна програма от активности за малки и големи.

Посетителите ще имат възможността да разгледат и обсъдят резултатите и предложенията от всички експертни дискусии и работилници за устойчиво развитие на терените от Сточна гара до гара Подуяне.

Част от организаторите са „Градоскоп“. Казват за себе си, че са двигател за градско преобразуване, мултидисциплинарна колаборация, част от сдружение „ГИД“, с фокус градската среда. Теодора Стефанова е урбанист и архитект от „Градоскоп“. В предаването „Радиокафе“ тя разказа, че събитието предвижда сериозна част за специалисти и панаирна част – за обикновените посетители.

„Всички местни творци, които създават квартала около Сточна гара ще дойдат да представят своята продукция. Иначе ще има и три работилници – „Озеленяваме заедно”, „Сторим заедно“ и детска архитектурна работилница – „Игра в града“, добави Теодора Стефанова.

Всички посетители могат да научат повече за градската растителност и да се включат в картиране на дърветата и растенията на София на интерактивната дигитална карта на „ЕдноДърво“.

За арт събитията отговарят от фондация „Убежна точка“. Любослав Неделчев е театрален режисьор и част от фондацията.

„Културната програма започва от 10.30 часа с танцов филм на Саша Хаждиева. Те ще представят с VR очила едно изживяване – танцов филм, чието действие се развива на Витоша. Филмът е късометражен, около 5 минути. Ще има място и време за всички“, разказа Любослав Неделчев.

Посетителите ще могат да се включат и в създаването на уникални градски мебели, с които да се облагороди входа на сградата на Сточна гара. Най-малките ще обсъдят как би изглеждало идеалното пространство за игра.

Събитието ще продължи през целия ден – от 10.00 до 22.00 часа. То е с вход свободен, но някои от активностите изискват предварителна регистрация.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Снимките са предоставени от "Градоскоп"


По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна