Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Укрепено е свлачището над училището в село Сотиря

Училището в село Сотиря
Снимка: Стоян Радев

Овладяно е свлачището над училището и детската градина в село Сотиря, което създаваше опасност за сигурността на сградата и децата в района. Това обяви кметът на Сливен Стефан Радев при инспектиране на приключилите строителни дейности в опасния участък. За укрепителните дейности Министерство на регионалното развитие и благоустройството е отпуснало 1,3 млн. лева.

Очакванията са, че след изграждането на укрепителните съоръжения свлачището ще бъде спряно за дълъг период от време. Кметът Радев обяви какво е свършено по проекта:

"Седемнадесет метра надолу има съоръжения под стената върху, която стоим, под гредата. Има пилоти, има анкери, има система за отводняване ската". 


"Свлачището ще се наблюдава за движение от контролно измервателна система", каза инж. Снежана Кънева от общинския отдел „Сигурност и управление при кризи“. 

"И на екрана се вижда в реално време къде са точките и какви промени има в деформационната зона на свлачището", добави тя.  

Директорът на училището Мария Хаджистойчева разказа, че преди укрепването е имало реална опасност за сградата и децата в нея: 

Директорката на училището в Сотиря Мария Хаджистойчева

"Беше започнал да се пука училищния двор, включително и това, че напука дори и стената на едната от учебните стаи".  

Товае второто свлачище, което Община Сливен укрепва, след това в Качулка


БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.