Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кантарджиев: Новият вариант на Омикрон не заплашва с по-тежко протичане

Снимка: личен архив

През изминалото денонощие в България са регистрирани нови 1127 случая на коронавирус. Направени са над 7000 теста, сочат данните на Единния информационен портал. Това означава, че почти 15% от тях са положителни. За последните 24 часа шест души с ковид са починали. В България се заговори за открити случаи на нов вариант на Омикрон. Някои го наричат Кентавър, а СЗО класифицира BA.2.75 като „вариант на тревожност под наблюдение".

„Преди 2 месеца предупредих българската общественост, че от май месец в Индия се разпространява подвариант на Омикрон. Очаквано, идвайки в нашата страна, той беше преекспониран, въпреки че е по-заразен само с 1%. По тази причина не успя да измести другите варианти. Открива се на почти всички континенти. Не заплашва с по-тежко протичане“.

При вариантите на коронавирус, които циркулират в момента, заболяването минава много по-лесно, а инкубационният период е по-кратък, обясни още проф. Кантарджиев. „Вече не е 7, а е 3 дни. Симптомите не са така характерни. Доближава се до другите респираторни инфекции, характерни за есента. През този сезон има струпване на много хора в затворени помещение и понижение на температурите. Респираторните вируси започват през ноември. Те имат епидемично разпространение през декември“.

Сега най-често се срещаме с риновируси, отчете професорът. „Увеличават се и аденовирусите, и пневмовирусите. Те причиняват суха кашлица. В края на октомври ще се появят първите парагрипни вируси. Очакваме грипните малко по-късно от обичайното“.

Проф. Кантарджиев препоръча поставянето на бустерна доза от ваксината срещу ковид. Тази срещу грип може да се направи две седмици след това..

Цялото интервю на Снежана Иванова с проф. Тодор Кантарджиев може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени