Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социолози за вероятността да има редовно правителство след изборите

Снимка: БНР

Патова ситуация в следващия парламент очакват социолози и политолози. Според тях, ако бъде съставено правителство, то няма да бъде стабилно.

Предизборната кампания е изпълнена с негативни послания, които подчертават червените линии между основните политически сили, а те залагат най-вече на твърдия си електорат. Между 10 и 35% е вероятността да се състави ново правителство, смята Юлий Павлов от Център "Екзаминър":

"Партиите с тези не червени линии, а червени зидове, които издигат около себе си, е много малко вероятно да направят правителство, тъй като ситуацията в парламента ще бъде по-скоро патова. След обявената частична мобилизация, след референдумите и очакваното анексиране на 4 украински области смятам, че тази вероятност вече нараства до 30-35%.

Социологът от "Тренд" Евелина Славкова посочва, че 69% от българското общество очаква да има редовен кабинет, който да взима решения на фона на прогнозите за тежка зима, а липсата на правителство може да доведе и до социално напрежение. Сигурните партии в 48-ия парламент и възможните конфигурации след това може да доведат до нови избори, но от "Тренд" не изключват изненади.

"Има политическа формация, при която има много скрит вот. Хората не казват, че ще гласуват за нея. Тя може да успее да спечели достатъчно електорална подкрепа, която да я изведе на челни места. Не говоря за място, но представете си една ситуация, в която тази партия става втора политическа сила. Това само по себе си може да създаде ситуация за много по-лесно създаване на правителство".

Политическият психолог Антоанета Христова прогнозира, че партиите трудно ще се споразумеят за евентуален кабинет, но ако все пак успеят ще има тежки политически сътресения.

"Всички политически партии си говорят сами на себе си, на собствените твърди избиратели. Няма никакъв опит за разширения. Тезата за това да се споразумеем след изборите, аз не виждам как може да се случи, защото собствените му твърди избиратели трудно ще му преглътнат решението. Рискува съответния лидер или политическа партия да си загубят най, най-твърдите привърженици".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна