Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК не е компетентен орган да казва на кметове дали да предоставят на МВР данни

Подвижна избирателна кутия
Снимка: Мила Младенова, БНР

ЦИК реши, че не може да дава становища по поискани от МВР данни за гласуването на хора с увреждания. Решението беше прието по повод питане от кмета на смолянската община Борино, от когото полицията е искала въпросната информация. Темата предизвика полемика в ЦИК.

В коментар за поисканото от кмета указание дали да предостави на МВР списъка с хората, които ще гласуват с подвижната секция, секретарят на ЦИК Севинч Солакова заяви, че в случая органите на реда нямат право да се намесват в изборния процес, като дори няма посочено основание да се изисква подобна информация от кмета:

"Това са хора с увреждания, това са уязвими групи хора, които трябва да получават съдействие от държавните органи, а не такова отношение. И не може ние да си позволим да продължаваме мълчаливо да поощряваме полицията да се занимава с лицата с увреждания", каза секретарят Солакова. Но заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов коментира:

"Аз съм напълно съгласен с това, че трябва да съществуват някакви екстраординарни причини, за да иска полицията подобна информация, но все пак това писмо е от кмета към ЦИК и кметът няма никаква нужда от указания от ЦИК, за да отговори или да откаже това искане".

С 13 гласа "за" и двама "против" Централната избирателна комисия прие да отговори на кмета на Борино, че не е компетентен орган да дава становище и той трябва сам да реши дали да предостави на МВР поисканите списъци за гласуване с подвижната кутия. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!