Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът решава дали да остави в ареста "мама Айше", пребила осиновеното си дете

| обновено на 28.09.22 в 14:18

В 15 ч. Районният съд в Пловдив ще разгледа и ще се произнесе по искането на прокуратурата за постоянно задържане в ареста на майката, заподозряна за извършено грубо насилие над осиновеното си дете. 

Анка Михайлова, позната още като Айше, е обвинена за причиняване на груби травми на момиченцето, на възраст година и девет месеца, от които то продължава да е в състояние на опасност за живота, намиращо се в момента под грижата на лекарите в УМБАЛ „Св. Георги“.  

То е в състояние на кома, като по тялото му бяха открити множество тежки травми, сред които мозъчно-черепна и следи от ухапвания.

Осиновителката твърдяла пред лекари, че детето паднало от спалнята, но медицинските специалисти смятат, че травмите са резултат от жесток побой на детето от страна на майката.

Според прокуратурата, майката е нанесла на невръстното дете  „тежка телесна повреда, изразяваща се в постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота, като деянието е извършено в условията на домашно насилие“.  

В рамките на процеса, се очаква да бъде огласена съдебно-медицинската и психиатрична експертиза, поръчана от прокуратурата за да се изясни психичното състояние на жената. 

До тук се стигна, след нейните признания,  че е хапала детето по лицето и тялото, в опит, по думите и,  да го го свести, след като момиченцето е изпаднало в кома.  

Първоначална експертиза доказа, че очертанията от зъбната захапка на майката отговарят на отпечатъците по тялото на бебето. 

В съдебната зала ще се прецени дали осиновителката на детето е в психическо състояние да отговаря за постъпките си, както и дали извършеното е умишлено.

За такова престъпление  Наказателният кодекс предвижда от 3 до 15 години затвор.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна