Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Псевдореферендумите за присъединяване към Русия са откровен фарс

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски определи действията на Москва в четирите украински провинции, където се проведоха референдуми за присъединяване към Русия като "откровен фарс".

Той подчерта, че ако украински земи бъдат анексирани, няма да има никакви преговори с руския президент Владимир Путин.

Във видеообръщение към Съвета за сигурност на ООН, който се събра, за да обсъди ситуацията в Украйна, украинският президент Володимир Зеленски призова за въвеждането на нови строги глобални санкции срещу Русия и поиска ясни и юридически обвързващи гаранции за колективна сигурност. Той обвини Русия в "брутално нарушаване на устава на ООН", тъй като се опитва да анексира територии, завзети със сила. Освен всичко друго руската страна принуждава мъжете в тези територии да участват в обявената частична мобилизация в руската армия.

„Под дулата на автоматите хората са карани да попълват разни хартийки за репортажите по телевизията. Цифрите на псевдорферендумите обаче са написани предварително, както е направена предварително и принудителната паспортизация на населението. За какво е това? Анексия на завзетите територии. Това е опит да бъдат заличени нормите на международното право и много циничен опит мъжете там да бъдат заставени да се включат в мобилизацията, за да бъдат хвърлени да воюват срещу родината си“.

Зеленски подчерта, че няма как Москва да остане член на Съвета за сигурност с право на вето. Той поиска руската страна да бъде изключена от всички международни организации, тъй като според него само с пълна изолация Москва може да бъде спряна. 

Украинци гласуват в Новочеркаск, Русия, 24 септември 2022 г.

Късно снощи властите в окупираните от Русия Херсонска и Запорожка област и в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики съобщиха че жителите са гласували за присъединяване на тези територии към Русия. Смята се, че това ще бъде използвано от Русия като претекст, за да обяви, че анексира тези райони, както направи с Крим през 2014 г.

Киев и много страни от цял свят осъдиха референдумите и подчертаха, че анексираните от Русия територии никога няма да бъдат признати.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна