Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световна премиера на "Nexus" от Хана Кендъл

Първи по рода си концерт с музика от видео игри – "От 8-битова до вечността"

Снимка: Mark Allen

В концертна версия на предаването "Контемпо" представяме програма от престижния британски фестивал БиБиСи Промс от 1 август тази година, който не само се случва за първи път в Роял Албърт Хол, но и на вълните на Българското национално радио.

Ще прозвучи музика от игрите "Chronos", "Legend of Zelda", "Pokemon", "Ecco", "Secret of Mana", "Final Fantasy VIII", "Shadow of the Colossus", "Kingdom Hearts", "Journey", "Battlefield 2042" и "Dear Esther". Ще ви запознаем и с всички композитори и аранжори, дали всичко от себе си за осъществяването на този концерт. Изпълнители са Кралския филхармоничен оркестър с диригент Робърт Еймс.

В рамките на предаването също ще чуете и световната премиера на "Nexus" от Хана Кендъл, която е посветена на 250-годишнината от рождението на Лудвиг Ван Бетовен. "Nexus" e поръчана от Европейския съюз за радио и телевизия за своята 70-годишнина през 2020 година. Премиерата на произведението, отложена заради пандемията, се състоя на 16 август 2022 на фестивала в Болцано, Бозен, представена от Младежкия оркестър на Европейския съюз под диригентството на Джанандреа Нозеда. Хана Кендъл разказва за основните идеи, вдъхновили творбата:

"В пиесата, която написах за Младежкия оркестър на Европейския съюз, се стремях да отразя известни аспекти на Петата симфония чрез някои стилистики, които самият Бетовен включва в своята творба. Това е така, защото бях особено привлечена от факта, че през 1808 г., когато е написана Петата симфония на Бетовен, влиза в сила законът за забрана на вноса на роби в САЩ. Наистина ми беше интересно да погледна назад към онова време и да разгледам тези връзки в историята, поради което творбата се нарича "Nexus". Думата означава "сложна поредица от връзки между различни неща". И вместо да се фокусирам само върху Европа или само върху това, което се случва в Америка, исках да се опитам да свържа тези исторически теми в една преплитаща се връзка. Това се дължи най-вече на собственото ми наследство, което е от африканско-карибски произход, но също така е и силно европейско. Исках да се опитам да обединя тези много различни аспекти в творбата. Особено ме интересува идеята за споделено чувство за наследство, а в случая – за споделено чувство за европейско наследство, защото това със сигурност е нещо, на което съм се радвала като музикант, като артист. Споделянето на идеи и на практики е само положително и изцяло е повлияло на развитието на собствения ми композиционен подход и стил. Очарователните фолклорни песни, които за първи път са били изпяти и създадени в плантациите в Америка, са били силно повлияни от европейското присъствие. Така че това е един вид цикличен модел, който ме интересува повече и който се опитах да въведа в работата си".

Не пропускайте възможността да чуете целия концерт и премиерата в рамките на предаването "Контемпо" в сряда – 28 септември, от 19.30 часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна