Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Когато пипаме директно цените, ценовите сигнали не стигат до крайните потребители"

Доц. Георгиев: Националните правителства нямат време да чакат ЕК да измисли мерки, еднакво добри за всички

Част от положителните ефекти на пазарното обединение ще се загубят при раздалечаване на националните режими за регулиране на пазарите на ток и газ, казва деканът на Стопанския факултет на СУ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Всички погледи са към Европейската комисия, тъй като трябва да има лидерство, което да покаже единен фронт на Европа срещу енергийните предизвикателства. Голяма част от мерките, които ЕК може да измисли, предложи и подложи на гласуване, всъщност след това трябва да бъдат приложени от националните правителства. През последните 2-3 години - и във връзка с пандемията, и във връзка с покачването на енергийните цени, и във връзка с войната в Украйна, националните правителства нямат време да чакат ЕК да измисли мерки, които да са еднакво добри за всички."

Това каза в интервю за БНР доц. Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”.

Постиженията на единния пазар и част от положителните ефекти на пазарното обединение ще се загубят в момента, в който се раздалечат националните режими за регулиране на пазарите на електроенергия и газ, изтъкна той. По думите му във всяка от държавите има различни схеми за компенсации.

Ограничаването на цените като инструмент не е ценовият сигнал, който би насочил потреблението към друг тип източник, или към енергийна ефективност и инвестиции, свързани с нея, отбеляза доц. Георгиев в предаването "Преди всички".

"Когато пипаме директно цените, ценовите сигнали не стигат до крайните потребители. Те не усещат това, че дадена стока в момента е оскъдна и това не рефлектира върху тяхното потребление. Тези сигнали важат и за производителите."

Преподавателят вижда алтернативния подход в това цените да не се ограничават, но да се подпомагат потребителите, "които не могат да променят потреблението си в резултат от тези сигнали".

Относно официалното откриване на газовата връзка с Гърция Атанас Георгиев припомни, че фактор е не само цената, но и сигурността на доставките.

"Този проект беше промотиран след газовата криза през 2009 г. Това е един дългоочакван проект, който да намали зависимостта от един доставчик и едно трасе и да даде диверсификация, която може да бъде от всякакви други източници."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!