Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличаващите се енергийни разходи са най-голямото безпокойство за фирмите в Кипър

Снимка: архив

Повишаващите се енергийни разходи представляват най-голямото безпокойство за 70% от фирмите в Кипър. Бизнесмени искат от правителството спешни мерки за ограничаване на цените на енергията, за да се гарантира оцеляването на предприятията.

Най-големият проблем, създаден от войната в Украйна, пред който е изправен бизнесът в Кипър, е цената на суровините и енергията, смятат 7 от 10 фирми, а 90% от компаниите очакват енергийните им разходи да се увеличат през следващите шест месеца.

Това показва новото проучване от икономическия барометър на Федерацията на работодателите и индустриалците, резултатите от което бяха обявени във вторник.

Разходите на фирмите за електроенергия са се удвоили за деветте месеца от началото на годината, като собственици на по-големи заведения за хранене и центрове за отдих са със сметки за над 17 000 евро на месец, съобщиха междувременно от Асоциацията на притежателите на франчайз.

С писмо до министрите на енергетиката и на финансите организацията ги призова за бързи действия за преодоляване на кризата с цените на електроенергията, наричайки ги „непоносими“.

Две трети от кипърските компании не са доволни от помощта, която са получили чрез предприетите от правителството мерки за справяне с енергийната криза и инфлацията, установява още бизнес анкетата.

Проучването се провежда на всеки 6 месеца.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна