Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"По време на пандемията имаше стабилизация на общинското здравеопазване, влязоха много средства"

Общинските болници - апендиксът в здравеопазването

Съществуването на общинските болници се крепи на добрата воля на лекарите, казва д-р Неделчо Тотев

Болницата във Враца
Снимка: БГНЕС

"Повече от 20 години сме апендиксът на здравеопазването."

Така описа ситуацията с общинските болници пред БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници, директор на болницата в Чирпан.

Сдружението е поканило на среща днес политическите партии, за да чуе от тях каква е визията им за общинското здравеопазване.

"Нас или са ни отписали, или ни считат за незначителен участник в тази система", коментира д-р Тотев и по повод на здравна дискусия, организирана днес, за която не са били уведомени, за да се включат.

"Бомбата", която се хвърли в началото на годината - че основните заплати трябва да скочат два пъти. Нещо, което беше непосилно за всички, невъзможно да бъде изпълнено. И ние казахме: за да дадем едни пари, ни ги дайте на нас. Защото ние разпределяме това, което се заработи. В това число самите синдикати нееднократно заявяваха, че хората ще имат тия пари и оттам насетне те си ги чакаха. Дойде август, не се случиха работите и хората започнаха да напускат. За нас е извън всякакъв контрол този процес . Не можем да го спрем вече. Имам обаждания от колеги – затварям това отделение, затварям онова отделение, нямаш ли специалисти, не можеш ли да пратиш някого", подчерта болничният управител в предаването "Преди всички".

Снимка: БГНЕС

Д-р Неделчо Тотев допълни, че по време на пандемията, "колкото и вулгарно да звучи, имаше стабилизация на общинското здравеопазване, защото влязоха много средства".

Съществуването на общинските болници се крепи на добрата воля на лекарите, категоричен е в диагнозата си д-р Тотев. 

"Продължава да има към всички болници завишени изисквания. Голяма част от стандартите са отменени от съда. Независимо от това обаче бройката на лекарите стои, а при този кадрови дефицит нещата няма как да се случат. Има хора, които са нарамили своите куфарчета и ще сменят болници. Това е като бомба, тя може да избухне във всеки един момент за всяко лечебно заведение."

Чуйте цялото интервю в цвуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна