Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Костов: Когато има изключения, лекарите се възползват и не предписват дигитални рецепти

Фармацевти и лекари кръстосват шпаги за хартиените рецепти

Д-р Любомир Киров: Хартиената рецепта е по-удобна, не си зависим от компютър

Снимка: БГНЕС

Лични лекари, издали стотици хиляди електронни рецепти за лекарства, заплащани от Здравната каса, са предписали единици такива рецепти за лекарства на свободния пазар. Твърдението е на Българския фармацевтичен съюз.
От организацията потвърдиха позицията си срещу запазването на хартиената рецепта като вариант за предписване на лечение от лекарите.

Защо фармацевтите настояват за пълна електронизация на този процес, какви ще са ползите за хората и истина ли е, че личните лекари масово бойкотират електронните рецепти за лекарства на свободна продажба?

Режимът със запазването на хартиената рецепта като вариант за изписване на лечение, което не е по Здравна каса, не работи, смята Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

"Той изглежда логичен на пръв поглед, но води единствено до предписване не на електронни и на хартиени, както е разрешено по наредба, а само на хартиени. Защо – трябва да питате лекарите."

"Не навсякъде има готовност да се работи с тези електронни рецепти. Второ – по ми е удобно да я напиша, отколкото електронно. Трето – не съм зависим от електричество, не съм зависим от компютър", отговаря д-р Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Николай Костов откроява сред слабостите на хартиената рецепта това, че е доста по-трудна за разчитане, което според него увеличава вероятността от грешка.

По думите му от електронните рецепти "печели цялото общество", защото се акумулира ценна информация.

Д-р Киров не е съгласен с твърдението, че общопрактикуващите лекари бойкотират издаването на електронни рецепти. Според него броят им ще расте постепенно.

"Но това не означава, че трябва да бъде премахната другата възможност."

Той препоръчва задължително електронно да бъде издаването т.нар. жълти и зелени рецепти, с които се изписват опиоидните вещества.

Николай Костов контрира, че "когато има изключения, лекарите се възползват и не предписват дигитални рецепти" и така изключението се превръща в правило.

Електронните рецепти: Да, но не на всяка цена

Д-р Иван Маджаров: Тормозът над лекарите е провал на дигитализацията

Могат ли търговците на едро да скрият наличности от медикаменти?

Има порочни практики при липсващите лекарства


Повече по спорната тема чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени