Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Ернесто Нориега Стефанов: Системите за мълниезащита се изграждат по остарели стандарти

"Увеличението на температурите води до голяма мълниеносна дейност"

Снимка: www.paradise-electric.eu

"Количествата мълнии зависят от температурите на земята. С увеличението на температурите по целия свят се увеличават и гръмотевиците и в региони, където не са падали мълнии. България попада в зона, където има голяма мълниеносна дейност, а в района на София падат най-много мълнии".

Това каза пред БНР инж. Ернесто Нориега Стефанов, специалист по мълниезащита, заземяване, защита от пренапрежения, електрически системи средно и ниско напрежение, катодна защита, електромагнитна съвместимост и качество на енергия. Автор е на първата книга за мълниезащитата в България "Мълниезащита на фотоволтаични, вятърни и хибридни централи", издадена през 2013 г. 

"Всяка година, с увеличаване на температурите, се увеличават гръмотевиците. Вече забелязвам, че и през декември има гръмотевични бури", подчерта експертът.

Той посочи, че България няма мрежа, която да отчита мълниите в реално време:

"Летище София разполага с немска система, която праща информация в реално време и отчита всички попадения на мълнии в Европа. ... В България се работи по стандарт, който не е актуализиран 10 години - "Наредба 4" по мълниезащита. В този стандарт има още доста стари критерии, а това означава, че много от проектантите изграждат системи за мълниезащита, които са с доста стари технически критерии. По цял свят на гръмоотвода се поставят минимум по два проводника, а в България все още има фирми, които изграждат такива системи с един отвод". 

По думите му в страната няма много специалисти в тази сфера и много фирми, които не са специализирани в тази дейност, я изпълняват, но не е достатъчно професионално.

Интервюто на Даниела Големинова с инж. Ернесто Нориега Стефанов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна