Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител на Ловеч сезира прокуратурата за изтичането на амоняк

Снимка: Пламен Христов

Областният управител на Ловеч Светослав Славчев сезира окръжната прокуратура за изтичането на амоняк от ловешкото предприятие "Мелта", а районната прокуратура се е самосезирала след медийните публикации за проблема.

Повече от седмица продължава изтичането на амоняк от хладилната инсталация в предприятието.

Подобен проблем възникна още през май и тогава със заповед на Държаната агенция за метрологичен и технически надзор тя беше спряна от експлоатация за ремонт на компрометираните участъци. Оттам все още не са издали разрешение за работа, тъй като не са изпълнени предписанията.

Заради миризмата на амоняк в района около предприятието вчера кметът Корнелия Маринова призова чрез медиите компетентните държавни органи да предприемат  действия за решаване на проблема.

Днес областният управител Светослав Славчев сезира и прокуратурата.

"След като се запознах, че  инсталациите са незаконни и не са преминали изпитание с лицензирана лаборатория, за да съхраняват и да работят с течен амоняк, прецених, че е по-редно да сезирам окръжната прокуратура , за да бъде инициирана нова  проверка".

От прокуратурата поясниха, че проверка по случая започва и икономическа полиция, а РИОСВ продължава измерването на концентрацията на амоняк в района около предприятието, до което се намира жилищен квартал, детска градина, ясла и училище.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна