Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Tagesspiegel: "Северен поток" може би е непоправимо повреден

Газопровод "Сверен поток" в Балтийско море
Снимка: Алами, Ройтерс

Според правителствен източник на немския ежедневник Der Tagesspiegel, Германия се опасява, че трите тръби на "Северен поток 1 и 2", които бяха повредени по-рано тази седмица, не могат да бъдат поправени, в случай че скоро не бъдат ремонтирани, което би направило двата газопровода неподходящи за газов пренос в бъдеще.

Ако течовете в двете тръби на "Северен поток-1" не бъдат отстранени бързо, големи количества солена морска вода ще проникнат в тръбопроводите, и ще причинят корозирането им.

Германия задоволяваше по-голямата част от енергийните си нужди чрез внос, поради което немските управляващи оценяват възможните последици от проблема, който на Запад беше наричан "саботаж" и "умишлен акт".

Поради това Берлин засилва контрола над своите териториални води, като немски кораби ще наблюдават по-отблизо съответните маршрути на ключови инфраструктурни обекти.

Подобно на Европейската комисия, германските служби за сигурност и германската Федерална разузнавателна служба твърдят, че причината за инцидентите е саботаж. Според източниците на Tagesspiegel от немското правителство, атаката трябва да е била извършена от друга държава, без да се изключва Русия.

По-рано в сряда от Кремъл заявиха, че онези, които се опитват да обвинят Москва в повреда на тръбите, правят "предсказуемо глупави" изявления, добавяйки, че Швеция и Дания трябва да са регистрирали кой е навлязъл в техните води, и подчертаха, че САЩ са увеличили печалбата си, след като наскоро увеличиха доставките на газ към Европа.



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!