Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Когато някой им обещава висока доходност за кратък период от време, това непременно трябва да означава вид измама"

Инвестиционни измами обещават на младите хора бързо и лесно забогатяване

Схемите са много добре премислени и изкривяват действителната картина за неспециалистите

Снимка: Ани Петрова

Нов тип инвестиционни измами на пазара - т.нар. консултанти се възползват от наивността и желанието за бързи печалби срещу дребни вложения за кратък период от време. Като се прибави и ниската инвестиционна култура на българина на финансовите пазари, успехът на измамниците е гарантиран.

В условията на криза хората със спестявания често търсят възможности да "скрият" парите си от инфлацията, други пък се замислят как да спечелят повече пари.

Това създава предпоставки на пазара "да пробият" фалшиви инвестиционни посредници, за които никак не е трудно да подведат особено младите хора, които са нетърпеливи бързо да забогатеят, не познават добре финансовите инструменти и лесно се поддават на изкушението. 

Специалистите прибавят към това и ниската инвестиционна култура у нас. Затова тези измами процъфтяват и вече се разрастват - от предлагане на фалшиви продукти и услуги от мними посредници до такива на по-високо ниво чрез "зарибяване" в социалните мрежи. 

Това са инвестиционни измами, които се базират на мултилевъл маркетинг (MLM), група от хора примамват през социалните мрежи други чрез демонстриране на висок стандарт на живот, казва финансистът Десислава Николова.

Тя посочва, че най-уязвими са Z и Y поколенията, прекарват повече в социалните мрежи.

"Хората, които основно се хващат на въдицата, са младите хора. Те не искат да работят. Те искат без да влагат пари, да спечелят много. Тази примамка, която им се обещава, е много бързо и лесно забогатяване, ако се участва в конкретен вид схема. И се приканва да се събират повече хора в рамките на общността, съответно се печелят бонуси. Това е принципът на пирамидалните структури."

Снимка: Ани Петрова

Така, очаквайки инвестиционни съвети за бързо забогатяване и без достатъчно познаване на инвестиционните пазари и финансовите инструменти, младите хора се оказват най-лесната плячка. Схемите са много добре премислени и изкривяват действителната картина за неспециалистите, коментира инвестиционният консултант Николай Павлов:

"Забелязваме подобен тренд. Дигитализацията, която навлезе в световен мащаб – портфейлът вече не е джоба, всякакви видове платформи има, хората лесно успяват да търгуват, на един клик разстояние им е. Истината обаче е съвсем различна. Съветът към младите хора е да се насочат към по-реални очаквани доходности, защото иначе много боли."

Двуцифрена доходност е логична в дългосрочен план, но трицифрени доходности са по-скоро казино, подчертава Павлов.

Десислава Николова съветва хората да се обръщат към лицензирани инвестиционни посредници.

"Когато някой им обещава висока доходност за кратък период от време, това непременно трябва да означава вид измама."

За поведението и риска при инвестициите в криза, когато хората търсят не толкова доходност, а защита на парите си когато вложенията в недвижимости не са вариант, било поради ограничен ресурс или други съображения, инвестиционните инструменти са алтернатива, уточнява Десислава Николова:

"Съществува правило – между 10 и 15% от месечния доход да бъде заделян и да бъде инвестирана сумата в нещо подходящо за постигане на доходност." 

"Хората, които правилно са си планирали инвестиционните политики инвестиционния си хоризонт и правилно са предвидили рисковия си профил, в момента не се тревожат", допълни Николай Павлов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени