Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия официално ще анексира четири украински области

| обновено на 29.09.22 в 17:58
Кремъл
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин ще председателства утре церемония по анексирането на четири области от Украйна, в които бяха проведени референдуми, определени от Запада и Киев като "фарс".

Установените от Москва власти в четирите региона по-рано заявиха, че петдневното гласуване е показало почти пълна подкрепа от участвалите в него за присъединяване към Руската федерация.

Т.нар. референдуми бяха в източните Луганска и Донецка област, както и в Запорожие и Херсонска на юг.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че церемонията по подписване на договорите за влизане на новите територии в състава на Русия ще се състои в 15 часа местно време (15 часа българско време). Той добави, че се планира обширно изказване на президента Владимир Путин.

По-рано стана известно, че всички депутати са били поканени в Кремъл на мероприятие с участието на държавния глава. Междувременно в Москва пристигнаха лидерите на Донецката и Луганската народна република и ръководителите на руските окупационни администрации в Херсонска и Запорожка област. 

След церемонията в Кремъл е планиран голям митинг на Червения площад, на който се очаква да говори Путин. До влизането в сила на договорите трябва да бъдат спазени няколко формални процедури.

Първо - конституционният съд трябва да провери дали те съответстват на основния закон на страната. Второ, идната седмица договорите трябва да бъдат ратифицирани от двете камари на парламента.

Заседанията на Държавната дума и на Съвета на федерацията са насрочени съответно на 3 и 4 октомври.

И трето - документите трябва да бъдат подписани от държавния глава.

След това Москва ще обяви републиките в Донбас, Херсонска и Запорожка област за своя територия и ще счита опитите на Киев да си върне контрола върху тях за посегателство срещу суверенитета и териториалната цялост на Русия. 

Говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано коментира, че "Русия е единствената страна в света, която предварително обявява своите престъпления и нарушения на международното право и Хартата на ООН на живо, по телевизията".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна