Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Стоянов: Преки заплахи за въвличане в конфликт няма

"Украйна е поискала тежко въоръжение от България, но такова е отказано"

| обновено на 29.09.22 в 15:40
Димитър Стоянов
Снимка: БГНЕС

"Преки заплахи за въвличане в конфликт няма. Всяка промяна в обстановката води до притеснение". Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов преди заседанието на Съвета по сигурността към служебния премиер, което днес ще  обсъди последиците за страната от анексирането на украински територии от Русия.

Служебният министър на отбраната посочи още: "Към момента няма промяна на ситуацията в Черно море, т.е. линиите на комуникация си работят, отворени са, не са затворени. Единственият риск, който досега съществуваше и продължава да съществува, са свободно дрейфуващи мини. Вие знаете, че в Турция бяха открити, в България бяха открити, две бяха взривени. В Румъния беше открита мина, така че това е основният риск".

Украйна отново е поискала тежко въоръжение от България, но такова е отказано. Това съобщи още министър Стоянов:

"Да, беше повдигнат отново въпросът за конкретен вид въоръжение. Отговорът ми беше кратък и ясен: Има решение на парламента, ние няма как да го погазим. На тежко въоръжение не е леко стрелково, нито е боеприпаси".

"Да са искали Су-25? Мисля, че отдавна казах, и посланик Москаленко знае много добре моята позиция, че тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам. И докато няма съответно и промяна в позицията на парламента. Така че, днес е повдигнат въпросът за Су-25.".

По закон премиерът Гълъб Донев председателства Съвета.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени