Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откази за смяна на печки във В. Търново заради високите цени на газа и пелетите

Изглед към Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

Сериозни трудности има във Велико Търново при смяната на печките на дърва и въглища с по-екологично отопление. Домакинства се отказват заради покачващите се цени на природния газ и на пелетите.

Непрекъснато покачващите се цени са наложили многократно провеждане на обществените поръчки за доставката на по-екологични уреди за отопление. Това заяви на сесията на Великотърновския общински съвет кметът Даниел Панов и поясни, че договори са сключени с 252-е домакинства за смяна на печките. Немалка част от хората са посочили, че тази зима ще изкарат със старите си печки на дърва и въглища. При заявилите 141 семейства отопление с пелети има откази, заяви Панов:

"53 домакинства нямат готовност за монтаж или са си осигурили дърва. Техните уреди ще бъдат минирани през пролетта, по тяхно искане. 9 са декларирали, че се отказват, тъй като цената на пелетите се вдигна многократно". 

В началото на следващата година ще бъде отворен проект за над 4500 домакинства, в които, освен с климатици, старите им отоплителни уреди ще могат да се подменят и с термопомпи. Спира газификацията, посочи кметът на Велико Търново и коментира забавянето на проекта:

"В последната една година и половина много се забавиха нещата от некадърност, от липса на експертност". 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна